Der pooper Kaffee des Elefant “Kopi tahi gajah!”
Kopià cappuccino à americano à lathe à mocha à Nescafe à Starbucks eh
Sejarah kopi tahi gajah
pernahkah anda dengar kopi sebegini nie? Untuk pengetahuan kopi tahi
gajah ini dihasilkan di thailand dan memperkenalkannya dengan nama “kopi Black
Ivory”. Tetapi kopi nieyh berbeza rasanya dengan kopi tahi musang a.k.a kopi
luwak dan iya sangat2 sedap. Hah? Aku pernah rase ke? Of course
NOT! Tunggu orang nak belanje pun aku still was2 nak minum..hehehe
Bagaimana ia dihasilkan?
Disini saya ciplak satu procedure untuk menghasilkan kopi Black
Ivory. Bahan utama sekali kita hendak la memiliki sekurang2nya 10-30
ekor gajah dan
disertakan sekali dengan penjaganya. Seterusnya kita hendaklah memiliki biji
kopi secukupnya untuk diberi makan kepada gajah pada breakfast,
lunch dan dinner. Tunggu seketika sementara proses gajah itu membuang najisnya. Kutip
dan dikeringkan biji kopi(najis) tersebut sebelum diproses menjadi serbuk
kopi yang bernama Black Ivory. Selamat mencuba ye kawan2 ;)
Kebaikan kopi Black Ivory
Dengar cerita kopi ini menghasilkan protein. BETUL ke? Ini kerana ada
satu kajian mendapati enzim yang terdapat dalam tahi gajah mengandungi PROTEIN.
Selain daripada itu, ia juga berfungsi seperti kopi2 yang lain.
![]() |
lastly, sayangi la gajah! (◕‿-)Y |
let's take 2 seconds to selawat ♥
Allahumma sholli a'laa Sayyidina Muhammad wa a'laa ali Sayyidina Muhammad
(ya Allah kurniakanlan rahmat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Junjungan Besar Nabi Muhammad).
ok
DONE! Happy Saturday!
#jaga
diri.jaga iman.jaga hati
Comments
Post a Comment